عدم تغییر ساعت در سال ۱۴۰۲ با تایید شورای نگهبان اجرایی خواهد شد و این موضوع این واهمه را بهوجود آورده که اختلالهایی در فعالیت نرمافزارها و پلتفرمهای داخلی و خارجی برای کاربران ایرانی رخ دهد. با این حال وزارت ارتباطات میگوید نامهنگاریهای لازم برای این کار با مراجع رسمی بینالمللی انجام شده و این اطمینانخاطر را دادهاست که مشکلات نرمافزاری درپی عدم تغییر ساعت در سال جدید بهوجود نخواهد آمد.
تغییر ساعت از دهه هفتاد در کشور شروع شد اما در آن زمان وابستگی نرمافزاری به این موضوع آنچنان گسترده نبود. هزاران سرور و میلیونها دستگاه با سرورهای زمان سروکار دارند و هر ساله این اتفاق (تغییر ساعات مرتبط با این سیستمها) بهصورت اتوماتیک انجام میشود. کارشناسان با توجه به حساسیتزا بودن برخی از کارهای نرمافزاری این بیم را دارند که عدم تغییر ساعت در سال ۱۴۰۲، مشکلاتی را پدید بیاورد با این حال وزارت ارتباطات این اطمینان خاطر را داده است که قرار نیست مشکلی برای سیستمها پیش بیاید.
به گزارش دیجیاتو و به نقل مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، از آنجاکه در پی تصمیم مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان از ابتدای سال 1402، ساعت رسمی کشور تغییر نمی کند، برخی نگرانی ها در خصوص بروز اختلال در فعالیت نرم افزارها و پلتفرم های داخلی و خارجی برای کاربران ایرانی به علت عدم تغییر ساعت رسمی مطرح شده است.
پیگیریهای دیجیاتو از روابط عمومی وزارت ارتباطات به این نکته رسید که تمهیدات لازم برای رخ ندادن مشکلات نرمافزاری صورت گرفتهاست. در همین ارتباط «حامد منکرسی» معاون رییس سازمان فناوری اطلاعات درباره موضوع عدم تغییر ساعت رسمی کشور و تاثیر آن بر فعالیت پلتفرم هایی حوزه های ارتباطی و بانکی گفت: «راهحل منطقی برای حل این موضوع استفاده از تایمزون استاندارد و جهانی است که به اختصار UTC خوانده میشود، چراکه UTC منطبق بر گرینویچ است و هرگز تغییر نمی کند. به همین دلیل بقیه تایمزونها اختلاف زمانی خود را بر اساس این ساعت تنظیم میکنند. به عبارتی ساعت اصلی سامانهها نیز بر همان ساعت UTC منطبق است و تنها هنگام نمایش بر اساس ساعت محلی نمایش داده میشود. بنابراین بهطور منطقی اختلالی در سرویس دهی این سامانهها رخ نخواهد داد.»
وی افزود: «علاوه بر این اکثر سیستم عامل ها و پلتفرم ها، زمان خود را را با ساعت جهانی هماهنگ میکنند و همزمان با اتصال دائم به پایگاه داده ساعت های محلی (Time Zone Database)، همگامسازی ساعت خود را بصورت مرتب انجام میدهند.»
بهگفته منکرسی، پیش از آن نیز موضوع عدم تغییر ساعت رسمی جمهوری اسلامی ایران در نامهای به سازمان جهانی IANA برای اعمال در پایگاه داده مربوط Time Zone برای بروزرسانی اعلام شده است. سازمان IANA، نهادی است که مسئولیت هماهنگی منابع اینترنتی از جمله آدرس های IP، کارگزارهای نام دامنه ریشه و پایگاه داده ساعت های محلی را بر عهده دارد.