به گزارش هلدینگ ICT – رئیس سازمان فضایی با بیان اینکه ماهواره خیام یک ماهواره سنجنده است و نه نظامی، از دریافت تصاویر این ماهواره و نیاز به کالیبره شدنشان برای بهرهوری از ماهواره خیام خبر داد. او پیشتر نیز در نشست خبری با اصحاب رسانه و گفتگوهای دیگر به کارکرد غیرنظامی خیام تاکید کرده بود.
حسن سالاریه با تائید اینکه تصاویر ماهواره خیام دریافت شده است، گفت: «تصاویر ارسالی از ماهواره خیام طی یک فرایند علمی نیاز به کالیبره شدن سنجندهها دارد. این فرایند ممکن است تا 6 ماه زمان ببرد.»
سالاریه در پخش زنده برنامه صبحبخیر ایران با اشاره به عملکرد سازمان فضایی کشور طی سالهای گذشته به تشریح روند توسعه و رشد این سازمان اشاره کرد و گفت: «ماهواره خیام هیچ بهرهوری نظامی ندارد و بخش نظامی کشور توان و دانش کافی در راستای اهداف خود را دارد و نیازی به استفاده از سنجنده خیام در بخش نظامی وجود ندارد.»
به گفته رئیس سازمان فضایی کشور این سازمان کار خود را از دریافت تصاویر با وضوح چند ده متر شروع کرده و حالا این فاصله به 5 متر رسیده است. او تاکید داشته از همین رو و از آنجایی که امکان سنجش یک متر در سازمان فضایی ایران وجود نداشت، ماهواره خیام با همکاری شرکتهای خارجی به مدار وارد شد.
طراحی مفهومی تا بهرهوری زیستمحیطی
سالاریه با اشاره به اینکه خیام یک ماهواره سنجشی با دقت یک متر است، گفت :«طراحی مفهومی خیام توسط محققین ایران انجام شد. در پی مذاکرات هم یک شرکت توانمند شناسایی شد و اقدام به همکاری برای ساخت این ماهواره انجام شد.»
به گفته او زیرساخت اپتیکی برای تولید این ماهواره در سازمان فضایی ایران وجود نداشت، اما در آینده نزدیک تولیدکنندگان ایرانی به این توانایی دست پیدا خواهند کرد.
سالاریه با تاکید بر اینکه فرایندهای مختلفی در ماههای اول قرار گرفتن ماهواره در مدار انجام میشود، به بحث کالیبراسیون اشاره کرد و گفت: «به زودی تصاویر کالیبره شده در دسترس قرار خواهند گرفت.»
رئیس سازمان فضایی کشور با اشاره به اینکه ماهوارههای سنجشی در ارتفاع پایینی قرار دارند، گفت: «خیام در فاصله 500 کیلومتری زمین قرار دارد. این فاصله مناسبترین فاصله برای ثبت تصاویر با کیفیت از زمین است.»
به گفته او طیف تصویربرداری که انجام می دهند از کشاورزی تا براورود منابع آبی و مباحث مربوط به محیط زیست و کانون های گرد و غبار و پایش سیل و براورد خرابی های حاصل از سیل و زلزله کمک قابل توجهی خواهد کرد.
او در این برنامه با تاکید بر اینکه ماهواره خیام هیچ کاربرد نظامی ندارد و در اختیار وزارت ارتباطات قرار دارد، گفت: « ماهوارههای سنجشی کمک قابل توجهی به رصد زمین و تغییرات زیست محیطی میکند. در حال حاضر هم بدون اشراف از فضا روی زمین حکمرانی دشوار است. مسائلی مثل براورد کاشت گندم یا حتی آفتها را با استفاده از ماهوارههای سنجشی میتوان بررسی کرد.»
رئیس سازمان فضایی همچنین به پیشرفتهایی که در بخش نظامی انجام شده اشاره کرد و گفت: «طبیعتا بخش نظامی کشور نیازی ندارد به ماهواره خیام ورود کند.»
سازمان فضایی کشور در در حال تدوین برنامههای توسعهای
سالاریه با تاکید بر اینکه سازمان فضایی کشور با توسعه پرتابگر امکان وارد کردن ماهوارههای سنگینتری به مدار ارتفاع بالا را خواهد داشت، گفت: « سازمان فضایی کشور در حال بررسی محمولههای ناوبر است که در مدارهای ارتفاع میانی قرار میگیرند و کاربری قابل توجهی در توسعه نرمافزارهای مسیریابی خواهد داشت.»
به گفته او ماهوارههای مخابراتی هم در پشتیبانی دسترسی به اینترنت هم بسیار کمککننده است و در صورت قطع ارتباطات فیبری ماهوارههای مخابراتی کمک قابل توجهی به ما خواهند کرد.
سالاریه با بیان اینکه ایران همواره تلاش میکند جایگاه خود را در صف رادارها حفظ کند به اهمیت حضور سازمان فضایی کشور در عرصه فضایی تاکید کرد.
رئیس سازمان فضایی در بخش دیگری از توضیحات خود با تاکید بر اینکه یک ماهواره به تنهایی اطلاعات کافی در اختیار ما قرار نخواهد داد به همکاری ایران در سازمانهای جهانی و حضور در این سازمانها اشاره کرد و گفت: « ایران با سازمانهای بینالمللی فضایی از جمله سازمان اپسکو، کوپوس ذیل سازمان ملل، مجموعه ایز نت مربوط به فعالیتهای فضایی کشورهای اسلامی و همچنین چین و چند کشور دیگر در حوزه فضایی در ارتباط است.»
به گفته او شرکت در این مجامع منجر به حفظ حقوق ایران برای حضور در عرصه فضایی خواهد شد.
کمتر از دو هفته قبل سازمان فضایی ایران و سازمان فضایی روسیه طی یک همکاری بینالمللی، روز گذشته از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان ماهواره خیام را با پرتابگر روسی سایوز (Sayuz) به مدار 500 کیلومتری از زمین فرستادند. در این ماموریت در کنار ماهواره خیام 16 ماهواره کوچک روسی دیگر به مدار 500 کیلومتری از سطح زمین رفتند.