به گزارش هلدینگ ICT قائممقام بنیاد ملی نخبگان گفت بیش از 2700 نفر از نخبگان ایرانی مقیم خارج هماکنون به ایران بازگشتهاند. این در حالی است که از سوی دیگر رصدخانه مهاجرت ایران گزارش داده که سالانه بهطور متوسط 28 هزار ویزای تحصیلی و اجازه اقامت کاری برای ایرانیان صادر میشود.
اگرچه مهاجرت موضوع تازهای نیست، اما طی سالهای اخیر شدت گرفته است. با این حال بنیاد ملی نخبگان میگوید براساس برنامهریزیهای صورت گرفته افراد نخبه به کشور بازگشتهاند.
«ناصر باقریمقدم»، قائممقام بنیاد ملی نخبگان در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران دراینباره گفت: «درحالحاضر با برنامهریزی انجامشده، بیش از 2700 نفر از نخبگان ایرانی مقیم خارج هماکنون به ایران بازگشتهاند. این افراد در 100 تا 200 دانشگاه برتر دنیا مشغول به فعالیتهای علمی بودهاند.»
به گفته وی، نخبگان ایرانی که از خارج به کشور بازگشتهاند، یا بهعنوان اعضای هیئتعلمی مشغول به فعالیت شدهاند یا درحال انجام فرایند تأسیس شرکت دانشبنیان هستند: «بخشی از نخبگان نیز هنگام بازگشت به کشور، خودشان اقدام به راهاندازی شرکت کردهاند. این نخبگان غالباً از اروپا و آمریکای شمالی بازگشتهاند.»
باقریمقدم با بیان اینکه بنیاد ملی نخبگان، بازگشت سالانه هزار نخبه به کشور را در دستور کار دارد، گفت:
«این بنیاد درحال راهاندازی و اجرای طرحی تحت عنوان بازگشت هزار نخبه به کشور است که این کار باید با حمایت دولت، سازمان برنامه و بودجه و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام شود. تمهیدات لازم برای بازگشت سالیانه هزار نخبه به کشور اندیشیده شده است.»
وی همچنین گفت تعداد قابلتوجهی از نخبگان ایرانی در دنیا علاقهمند به همکاری با کشورمان با روشهایی چون پروژههای پژوهشی و کرسهای آموزشی و تحقیقاتی هستند.
بحث بازگشت نخبگان به ایران موضوع قابلتحسینی است، اما کارشناسان بر این باورند که جلوگیری از مهاجرت موضوع مهمتری است که باید به آن رسیدگی شود. درحالی بنیاد ملی نخبگان بهدنبال بازگرداندن سالانه هزار نخبه به ایران است که آمارهای رصدخانه مهاجرت نشان میدهد طی 10 سال گذشته، سالیانه بیش از 28 هزار ایرانی از کشور مهاجرت میکنند.
وضعیت اینترنت در کنار نوسان شدید نرخ ارز و شرایط سخت اقتصادی روند مهاجرت را در چند سال اخیر افزایش داده است. در جلسهای که رصدخانه مهاجرت ایران به تازگی برگزار کرد، اعلام شد که بخاطر شرایط فعلی، شاهد مهاجرت بیشتر هموطنانمان خواهیم بود؛ مهاجرتی که احتمالا ایران را با کمبود نیروی کار متخصص روبهرو خواهد کرد.