هفتهها پس از شناسایی یک حادثه امنیتی و حمله سایبری توسط محققان بنیاد ملی علوم ایالات متحده، اکنون تعدادی از تلسکوپها آفلاین هستند.
تلسکوپ جمنای شمالی در هاوایی و تلسکوپ جمنای جنوبی در شیلی و همچنین تعدادی تلسکوپ کوچکتر در کوههای سرو تولولو در شیلی برای احتیاط بیشتر بسته شدند و درحال حاضر هیچ خبری درمورد آنها و اینکه چه زمانی به فعالیت باز خواهند گشت وجود ندارد.
شرح حادثه
در صبح روز اول آگوست، کارکنان فناوری اطلاعات در NOIRLab فعالیت مشکوکی را در سیستمهای رایانهای آن شناسایی کردند که باعث شد برای حفظ امنیت، تلسکوپهای مادون قرمز نوری غولپیکر در هاوایی را متوقف کنند.
در حالی که مشخص نیست خود تلسکوپها با چه خطری مواجه بودهاند، این تهدید یادآور این واقعیت است که علم یک تجارت پرهزینه است. تأسیسات تحقیقاتی نجومی به بودجههای سالانهای نیاز دارد که به راحتی رفاه میلیونها نفر را تأمین میکرد.
هر روزی که این امکانات برای محققان غیرقابل دسترس میماند، برای جامعه علمی هزینه دارد. نه فقط از نظر مالی، بلکه از نظر اطلاعات و فرصتهایی که از دست میروند.
مطالعات نجومی اغلب به عملیات دقیق و زمانبندیشده نیاز دارند، بنابراین اختلالاتی مانند این میتوانند کل پروژههای تحقیقاتی را خراب کنند.
علت حمله سایبری
این یکی از اولین نقضهای باجافزار در یک مرکز تحقیقات علمی است، اما هکها در تأسیسات نجومی بیسابقه نیستند. برای مثال، در اکتبر ۲۰۲۲، هکرها به رصدخانه آرایه میلیمتری بزرگ آتاکاما در شیلی دسترسی پیدا کردند و این رصدخانه ماهها تعطیل شد که هزینه آن تقریباً ۲۵۰ هزار دلار آمریکا در روز بود.
با افزایش اندازه و پیچیدگی زیرساختهای علمی برای مطالعه جهان و گسترش پروژهها، بودجه بیشتری برای محافظت از فناوری اطلاعات در هسته آن لازم است زیرا حملات سایبری پیچیدهتر میشوند.
هیچ سخن رسمی در مورد آنچه ممکن است باعث حادثه اخیر شده باشد وجود ندارد. اعتقاد بر این است که هدف از این حمله مشکوک، نفوذ و اخاذی از کنسرسیوم اپراتورهای رصدخانه بوده است.
فون ولش، سرپرست بازنشسته مرکز عالی امنیت سایبری بنیاد ملی علوم گفت که احتمالاً مهاجم حتی نمیداند که به یک رصدخانه حمله میکند.