یکی از نمایندگان مجلس که حامی طرح صیانت است، تأکید دارد اینترنت ایران باید مانند چین شود. جلالی معتقد است هکرها تابهحال موفق به نفوذ به سیستمهای چینیها نشدهاند و علت این امر نیز اینترنت ملی در چین است. او همچنین اظهارات جالبی را درباره فیلترینگ و وزارت ارتباطات مطرح کرد.
«حسین جلالی»، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، حامی طرح صیانت، امضاکننده طرح صیانت پلاس و یکی از طراحان ممنوعیت استفاده از اینترنت برای سلبریتیهای بدحجاب، اخیراً اظهارات جالبی را درباره اینترنت و فیلترینگ داشته است.
جلالی در گفتوگو با دیدهبان ایران، مسئله حملههای هکری را حائز اهمیت دانسته و برای حل آن نسخه اینترنت ملی را پیچیده است: «باید توجه کنیم که هکرها در هر سازمانی بتوانند، ورود میکنند؛ پس باید ببینیم کشورهایی که مورد حمله هکرها قرار نمیگیرند، چه کار میکنند؟ هکرها تابهحال موفق به نفوذ به سیستمهای چین نشدهاند؛ چرا؟ چون چین اینترنت ملی دارد.»
او با تأکید بر اینکه باید اینترنت ایران مانند چین شود، معتقد است هکرها نمیتوانند به اینترنت ملی نفوذ کنند:
«ما درزمینه اینترنت ملی پیشرفتهایی داشتهایم، اما هنوز تا اینترنت کاملاً و 100 درصد ملی فاصله داریم. باید یک مخزنی داشته باشیم که تمام اطلاعاتمان داخل آن مخزن باشد و از آن مخزن گزینش کنیم. آن مخزنی که حوزه مشترک جمعآوری دادهها باشد، هنوز شکل نگرفته است. هکرها به آن مخزن که تحت عنوان اینترنت ملی از آن یاد میکنیم، ورود میکنند؛ آن وقت ما هستیم که دوست و دشمن یا ویروس و غیرویروس را تشخیص میدهیم و شناسایی میکنیم. میتوانیم همان کاری را که چینیها کردهاند، بکنیم.»
این اظهارات درحالی مطرح میشود که «اینترنت ملی» یا داخلی خالی از معناست. اینترنت بهمعنای دسترسی به شبکه جهانی است که امکان ملی یا داخلیکردن آن وجود ندارد. بااینحال عدهای از نمایندگان مجلس همچون انزوای ایران در ارتباطات بینالملل، بهدنبال انزوای مردم ایران در حوزه فضای مجازی نیز هستند.
گفتنی است پس از امضای توافق 25 ساله ایران و چین، وزیر ارتباطات در پاسخ به سؤال یکی از کاربران اینستاگرام اعلام کرد همکاری با چین برای راهاندازی اینترنت ملی شایعهای بیاساس است؛ اگرچه آنها برای توسعه اینترنت ثابت همکاریهایی خواهند داشت.
«با فیلتر اینستاگرام دیگر نیازی به طرح صیانت نیست»
بخش قابل تأمل دیگر سخنان جلالی به طرح صیانت و فیلتر اینستاگرام اختصاص داشت. این نماینده مجلس با بیان اینکه طرح صیانت دیگر در دستور کار آنها نیست، خاطرنشان کرد مجلس برنامهای برای اعمال این طرح ندارد.
این سخنان درحالی مطرح میشود که برخی از اعضای کمیسیون ویژه طرح صیانت برای تصویب مجدد این طرح تلاش میکنند، اما علت این عقبنشینی این حامی طرح صیانت چیست؟ جلالی دراینباره گفت:
«با توجه به اینکه پیش از این، وزارت ارتباطات بسیاری از اپلیکیشنهای خارجی را محدود کرد، طرح ساماندهی دیگر موضوعیت ندارد؛ چون نتیجهای برای ما ندارد. با این اقدام وزارت ارتباطات تقریباً بسیاری از موارد ساماندهی فضای مجازی منتفی شد. یکی از برنامههای ما این بود که با اپلیکیشنهای خارجی صحبت کنیم که فعالیت آنها مشروط به وجود دفتر نمایندگی و سرور در داخل کشور باشد، اما وقتی قابلیت دسترس به اینستاگرام و سایر موارد وجود ندارد، موضوع بحث ما دیگر این موضوع نیست.»
وزارت ارتباطات طی چندین ماه گذشته بارها تأکید کرده است که نقشی در تصمیمگیری برای فیلترینگ ندارد. بهنظر میرسد سخنان جلالی درباره اجرای تصمیم فیلترینگ باشد که بر عهده وزارت ارتباطات است.