توسعه فیبر نوری یکی از اصلیترین برنامههای وزارت ارتباطات دولت سیزدهم است که در لایحه بودجه، ردیفهای اعتباری مختلفی برای آن دیده شده. در همین راستا «عیسی زارعپور»، وزیر ارتباطات، از تشکیل حساب توسعه شبکه فیبر نوری و تصویب آییننامه آن توسط هیئت دولت خبر داد:
«امروز در دولت آییننامه بند س تبصره 7 قانون بودجه تصویب شد. با این مصوبه، «حساب توسعه شبکه فیبر نوری» با سرمایه اولیه هزارمیلیارد تومان ایجاد میشود که نقطه عطفی در تأمین مالی طرح ملی فیبر نوری منازل و کسبوکارها است و انشاءالله با اجرای آن و سایر اقدامات، مسیر ایجاد ده میلیون پوشش تا آخر سال هموار خواهد شد.»
بند س تبصره 7 قانون بودجه به دولت این امکان را داده است تا بهمنظور توسعه شبکه فیبر نوری منازل و کسبوکارها حسابی تحت عنوان حساب توسعه شبکه «فیبر نوری» با منبع اولیه ده هزار میلیارد ریال ایجاد کند.
منابع این حساب از محل اعتبارات مصوب وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات همچون حقالامتیاز و حقالسهم دولت از درآمدهای کاربران ارتباطی، موضوع قانون اجازه تعیین و وصول حق امتیاز فعالیت بخش غیردولتی درزمینه پست و مخابرات و سایر منابع قانونی مربوط حاصل خواهد شد.
منابع این حساب صرف توسعه شبکه فیبر نوری کشور و پوشش و اتصال پرسرعت مبتنی بر فیبر نوری اماکن اداری، تجاری و مسکونی کشور به شبکه ملی اطلاعات میشود.
طبق این بند، وزارت ارتباطات با همکاری نهادهای دیگر بایستی حداکثر یک ماه پس از تصویب قانون بودجه، آییننامه اجرایی ایجاد این حساب را تهیه کند و به تصویب هیئت دولت برساند.
همچنین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف است گزارش عملکرد اجرای این بند مشتمل بر میزان منابع و مصارف و تعداد اماکن تحت پوشش و متصل از طریق فیبر نوری را هر سه ماه یک بار به کمیسیونهای برنامه و بودجه و محاسبات و صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
گفتنی است وزیر ارتباطات درحالی از وعده ایجاد پوشش 10 میلیونی فیبر تا پایان سال داده که آمارها از تعداد کم کاربران این سرویس حکایت دارند. درحالحاضر سه میلیون خانوار تحت پوشش فیبر نوری قرار دارند، اما این سرویس تنها 244 هزار مشترک تا پایان سال 1401 داشته است.
در زمستان سال 1399 تعداد مشترکین فیبر نوری حدود 159 هزار، در زمستان سال 1400 نیز سرویس فیبر نوری حدود 204 هزار مشترک داشته و این رقم در زمستان سال 1401 به 243 هزار مشترک رسیده است.
این ارقام نشان میدهد روند رو به رشد تعداد کاربران فیبر نوری در دو سال اخیر، کاهش داشته است. پس از رشد حدود 50 درصدی تعداد مشترکین این سرویس در سال 1399، در سال 1400 این رشد 22 درصد و در سال 1401 نیز تنها 19 درصد بوده است.
بنابر آمار سایت طرح ملی فیبر نوری، تعداد پورت منصوبه FTTHدر اسفند سال 1399 بیش از 646 هزار مورد، در اسفند سال 1400 بیش از یک میلیون و 126هزار پورت و در اردیبهشت سال 1402 نیز سه میلیون پورت بوده است. این یعنی تقریباً هر ساله تعداد خانوار تحت پوشش فیبر نوری، دو برابر شده است.
عموم مردم علاقهمند به بهرهمندی از سرویس پرسرعت و باکیفیت اینترنت هستند، اما شاید محدودیت روی سرویسهای ویدئومحور بینالمللی و فیلترینگ، از جذابیت این سرویس نیز بکاهد. بهنظر میرسد وزارت ارتباطات بایستی بخشی از تمرکز خود را بر رفع چالشهای اینترنت و همچنین چالشهای ارائه سرویس فیبر نوری به مشترکین خانگی و تجاری بگذارد تا تعداد کاربران این سرویس متناسب با دسترسی ایجادشده افزایش یابد.